Titlul V - Asigurarea informării corecte și a pluralismului

Codul audiovizualului

🔗 Titlul V - Asigurarea informării corecte și a pluralismului
🔗 Articolul 64
(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincții clare între fapte și opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.
(2) În cazul în care informațiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp și în condiții similare de difuzare.
(3) În cazul în care informația provine din surse confidențiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menționa explicit acest fapt.
🔗 Articolul 65
În emisiunile de știri și dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
a) rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor;
b) între subiectul tratat și imaginile ce însoțesc comentariul să existe o conexiune reală;
c) titlul afișat pe ecran să reflecte cât mai fidel esența faptelor și datelor prezentate în acel moment;
d) în cazul difuzării unor reconstituiri să se menționeze în mod clar acest lucru;
e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacției, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării;
f) în enunțarea unor ipoteze sau a unor relații de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite și punctul de vedere al autorității publice abilitate.
🔗 Articolul 66
În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparțialitatea și echilibrul și să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
🔗 Articolul 67
În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității.
🔗 Articolul 68
Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de știri și dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care dețin funcții sau demnități publice ori purtători de cuvânt ai instituțiilor publice, precum și de persoane desemnate public să candideze sau care și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale.
🔗 Articolul 69
(1) În programele de știri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanților puterii și opoziției, ținând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanța temelor aflate în dezbatere și, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local.
(2) În emisiunile de dezbatere numărul reprezentanților puterii și ai opoziției trebuie să fie egal.
🔗 Articolul 70
(1) În cadrul programelor de știri și dezbateri care abordează probleme de interes public privind minoritățile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta și un punct de vedere al acestora.
(2) Se admite doar promovarea religioasă a cultelor religioase recunoscute de stat.
🔗 Articolul 71
(1) Prezentarea sondajelor de opinie va fi însoțită în mod obligatoriu de următoarele informații:
a) denumirea celor care au solicitat și a celor care au realizat sondajul;
b) perioada în care a fost efectuat sondajul și metodologia utilizată;
c) dimensiunea eșantionului și marja maximă de eroare.
(2) Indiferent de modalitatea de interogare a publicului, televotul sau sondajul propriu, de genul vox pop, organizat și prezentat de către furnizorul de servicii media audiovizuale, trebuie să respecte următoarele reguli:
a) să nu ofere recompense persoanelor chestionate;
b) să nu încalce dispozițiile art. 30;
c) să difuzeze, în cadrul invitației adresate publicului de a participa la televot sau la sondaj, precum și la prezentarea rezultatelor, mențiunea "televotul/sondajul nu este reprezentativ pentru opinia publică și nu are valoarea unui sondaj de opinie", afișată lizibil pe o durată de minimum 5 secunde, în condițiile art. 94.
(3) În cazul invocării răspunsurilor primite din partea publicului pe o anumită temă, radiodifuzorii vor menționa numărul total de mesaje primite, indiferent de mijloacele de comunicare utilizate.
(4) Comunicarea în cadrul unui program a numerelor de apel ale serviciilor de telefonie trebuie să respecte dispozițiile alin. (1) lit. a) și c) și alin. (2) și (3) ale art. 92, precum și dispozițiile art. 94.
🔗 Articolul 72
Radiodifuzorii trebuie să precizeze calitatea politică a persoanelor care își exprimă punctele de vedere în probleme de interes public.
🔗 Articolul 73
Este interzisă difuzarea de producții audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenționale sau neconvenționale, dacă diagnosticul și actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituții similare din străinătate.
🔗 Articolul 74
Informațiile difuzate în cazurile de răpiri sau deturnări nu trebuie să aducă prejudicii eforturilor depuse pentru soluționarea lor și să pună în pericol viața persoanelor în cauză.
🔗 Articolul 75
(1) Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decență și discernământ, fără a induce panică.
(2) Radiodifuzorii nu trebuie să repete nejustificat imaginile șocante.
(3) Radiodifuzorii au obligația de a prezenta și poziția exprimată de autoritățile publice abilitate.
(4) Este interzisă dezvăluirea de către radiodifuzori a identității victimelor până la comunicarea oficială a acesteia.
🔗 Articolul 75^1
(1) Radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepția situației în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat.
(2) În cazul accidentelor, în special al celor cu consecințe juridice, informația difuzată trebuie:
a) să fie obiectivă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință, în raport cu toate persoanele implicate în accident;
b) să respecte principiul prezumției de nevinovăție;
c) să fie completă, urmărindu-se evoluția demersului juridic.
🔗 Articolul 76
(1) Informațiile și comunicatele oficiale ale autorităților publice cu privire la dezastre, la starea de urgență sau la starea de asediu se difuzează integral și cu prioritate.
(2) Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență se difuzează pe posturile de radio și de televiziune în cel mult două ore de la semnare și repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.
(3) Informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare.
(4) Pe timpul stării de asediu sau al stării de urgență radiodifuzorii sunt obligați să transmită, cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora.
🔗 Articolul 77
(1) Radiodifuzorii care dau publicității date, informații, avertizări și prognoze meteorologice sunt obligați să precizeze sursa de informare.
(2) Serviciile publice de radio și de televiziune sunt obligate să comunice, în mod repetat, avertizările referitoare la fenomenele meteorologice periculoase.
🔗 Articolul 78
(1) Prezența siglei serviciului de programe de televiziune pe întreaga durată a difuzării, cu excepția timpului afectat publicității, este obligatorie.
(2) Orice transmisiune în direct va fi însoțită permanent de mențiunea "Direct".
(3) La difuzarea în reluare a programelor se va face mențiunea "Reluare" pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepția operelor cinematografice.
(4) La difuzarea unor imagini și/sau înregistrări sonore de arhivă se va face datarea acestora ori mențiunea "Arhivă".
(5) Nu este permisă prezentarea ca transmisiune directă a programelor înregistrate.
(6) Radiodifuzorii au obligația de a înștiința publicul dacă interpretarea unor piese muzicale este play-back.
🔗 Articolul 79
Furnizorii de servicii media audiovizuale vor asigura accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz în condițiile prevăzute la art. 42^1 din Legea audiovizualului.
🔗 Articolul 80
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să nu utilizeze în programe impulsuri audio și video subliminale, de natură electronică și informatică, ce pot influența publicul.
🔗 Articolul 81
Radiodifuzorii au obligația de a respecta programul anunțat; fac excepție situațiile de forță majoră.
🔗 Articolul 82
În cazul transmisiei unei competiții sportive, cu excepția competițiilor UEFA și FIFA, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a afișa permanent competitorii, scorul și minutul.