Titlul IV - Destinația vamală

Codul vamal

🔗 Titlul IV - Destinația vamală
🔗 Capitolul I - Introducere
🔗 Articolul 81
Abrogat.
🔗 Capitolul II - Plasarea mărfurilor sub un regim vamal
🔗 Articolul 82
Abrogat.
🔗 Articolul 83
(1) În funcție de felul mărfurilor și de regimul vamal care poate fi utilizat, Autoritatea Vamală Română poate stabili, prin decizie, ca numai unele birouri vamale să fie competente să procedeze la efectuarea controlului vamal și la aplicarea reglementărilor vamale.
(2) Decizia Autorității Vamale Române se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
🔗 Articolul 84
Abrogat.
🔗 Capitolul III - Declarația în scris. Procedura normală
🔗 Articolul 85
Abrogat.
🔗 Articolul 86
Abrogat.
🔗 Articolul 87
Abrogat.
🔗 Articolul 88
Abrogat.
🔗 Articolul 89
Abrogat.
🔗 Articolul 90
Abrogat.
🔗 Articolul 91
Abrogat.
🔗 Articolul 92
Abrogat.
🔗 Articolul 93
Abrogat.
🔗 Articolul 94
(1) Autoritatea vamală poate lua măsuri de marcare sau sigilare a mărfurilor, precum și a compartimentelor din mijloacele de transport în care se află mărfurile, când este necesară identificarea mărfurilor pentru a se asigura respectarea condițiilor care reglementează regimul vamal.
(2) Marcajele sau sigiliile nu pot fi înlăturate decât de autoritatea vamală ori cu permisiunea acesteia, cu excepția cazului fortuit sau de forță majoră, când operațiunea este necesară pentru a salva integritatea mărfurilor ori a mijloacelor de transport. În această situație, autoritatea vamală este înștiințată imediat, justificându-se prin orice mijloc de probă măsura luată.
🔗 Articolul 95
Abrogat.
🔗 Articolul 96
Abrogat.
🔗 Capitolul IV - Declarația în scris. Procedura simplificată
🔗 Articolul 97
Abrogat.
🔗 Capitolul V - Alte declarații
🔗 Articolul 98
Abrogat.
🔗 Articolul 99
Abrogat.
🔗 Capitolul VI - Controlul ulterior al declarațiilor
🔗 Articolul 100
(1) Autoritatea vamală are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, într-o perioadă de 5 ani de la acordarea liberului de vamă, să modifice declarația vamală.
(2) În cadrul termenului prevăzut la alin. (1), autoritatea vamală verifică orice documente, registre și evidențe referitoare la mărfurile vămuite sau la operațiunile comerciale ulterioare în legătură cu aceste mărfuri. Controlul se poate face la sediul declarantului, al oricărei alte persoane interesate direct sau indirect din punct de vedere profesional în operațiunile menționate sau al oricărei alte persoane care se află în posesia acestor acte ori deține informații în legătură cu acestea. De asemenea, poate fi făcut și controlul fizic al mărfurilor, dacă acestea mai există.
(3) Când după reverificarea declarației sau după controlul ulterior rezultă că dispozițiile care reglementează regimul vamal respectiv au fost aplicate pe baza unor informații inexacte sau incomplete, autoritatea vamală ia măsuri pentru regularizarea situației, ținând seama de noile elemente de care dispune.
(4) Autoritatea vamală stabilește modelul documentului necesar pentru regularizarea situației, precum și instrucțiunile de completare a acestuia.
(5) În cazul în care se constată că a luat naștere o datorie vamală sau că au fost sume plătite în plus, autoritatea vamală ia măsuri pentru încasarea diferențelor în minus sau rambursarea sumelor plătite în plus, cu respectarea dispozițiilor legale.
(6) În cadrul controlului ulterior al declarațiilor, autoritatea vamală stabilește potrivit alin. (3) și diferențele în plus sau în minus privind alte taxe și impozite datorate statului în cadrul operațiunilor vamale, luând măsuri pentru încasarea diferențelor în minus constatate. Diferențele în plus privind aceste taxe și impozite se restituie potrivit normelor legale care le reglementează.
(7) Când încălcarea reglementărilor vamale constituie, după caz, contravenție sau infracțiune, autoritatea vamală este obligată să aplice sancțiunile contravenționale sau să sesizeze organele de urmărire penală.
(8) Declarația vamală acceptată și înregistrată, precum și documentul prevăzut la alin. (4) constituie titlu de creanță.