(1)
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
–
6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
–
7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
–
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
–
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
–
prima și a doua zi de Paști;
–
prima și a doua zi de Rusalii;
–
Adormirea Maicii Domnului;
–
30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
–
prima și a doua zi de Crăciun;
–
două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
(2)
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(2^1)
Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
(3)
Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
(3^1)
Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
(4)
Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.