a)
Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
b)
Fondul de compensare a investitorilor, înființat potrivit legii;
c)
Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;
d)
Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;
e)
entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
f)
persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul bancar;
g)
persoana juridică română care desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
h)
persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
i)
persoana juridică română care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
(4)
În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), în cazul în care oricare dintre asociații/acționarii persoanei juridice române deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor și nu au codurile CAEN prevăzute la alin. (2), aceștia trebuie să stabilească cele trei persoane juridice române care aplică prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmând să fie aplicabile prevederile titlului II.
(5)
În situația în care persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - „Hoteluri și alte facilități de cazare similare“, 5520 - „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată“, 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere“, 5590 - „Alte servicii de cazare“, 5610 - „Restaurante“, 5621 - „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente“, 5629 - „Alte servicii de alimentație n.c.a.“, 5630 - „Baruri și alte activități de servire a băuturilor“ obțin în cursul anului venituri și din alte activități în afara celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activități aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit prevăzut de titlul II „Impozitul pe profit“, dacă îndeplinesc oricare dintre următoarele condiții:
a)
realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție de peste 20% inclusiv din veniturile totale;
b)
desfășoară activitățile de la art. 47 alin. (3) lit. f)-i);
c)
veniturile din alte activități au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent celui în care s-au înregistrat veniturile. Acestea datorează impozit pe profit pentru veniturile din alte activități începând cu trimestrul în care s-a îndeplinit oricare dintre aceste condiții, pentru întreaga perioadă în care există contribuabilul.
(6)
Limitele fiscale prevăzute la alin. (5) lit. a) și c) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal, iar calculul și plata impozitului pe profit de către persoanele juridice române care se încadrează în prevederile alin. (5) lit. a)-c) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul în care sa îndeplinit oricare dintre aceste condiții