(1)
Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislația comunitară și națională aplicabile produselor și suplimentelor alimentare și apelor minerale naturale, informațiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăți de prevenire, de tratament și de vindecare a unei boli umane și nu trebuie să sugereze astfel de proprietăți.
(2)
În publicitatea și teleshoppingul la suplimente alimentare, informațiile de prezentare a produselor pot conține exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul și/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naționale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătății sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum și mențiunile nutriționale și de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006.
(3)
Nu se vor atribui alimentelor proprietăți pe care acestea nu le posedă.
(4)
În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităților, personalităților sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare.
(5)
În cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente radiodifuzorii trebuie să difuzeze alternativ unul dintre următoarele mesaje de avertizare:
a)
«Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic fructe și legume.»;
b)
«Pentru o viață sănătoasă, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.»;
c)
«Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă.»;
d)
«Pentru o viață sănătoasă, respectați mesele principale ale zilei.»;
e)
«Pentru sănătatea dumneavoastră evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi.»;
f)
«Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele 6 luni este esențială pentru o viață sănătoasă.»;
g)
«Pentru sănătatea emoțională a copilului dumneavoastră petreceți cât mai mult timp împreună cu el.»;
h)
«Pentru o bună sănătate orală, spălați-vă pe dinți de două ori pe zi.»;
i)
«Consumul de alcool până la vârsta de 18 ani dăunează grav dezvoltării creierului.»;
j)
«Pentru egalitate de șanse, copiii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală.
(6)
Toate mesajele de avertizare prevăzute la alin. (5) se difuzează alternativ pe parcursul unei zile, câte un mesaj inserat la sfârșitul unuia dintre calupurile publicitare din cadrul fiecărei ore date din intervalul orar 6,00-22,00. În perioada în care difuzează un spot noncomercial recomandat de Consiliu, radiodifuzorii pot renunța la difuzarea mesajelor de avertizare prevăzute la alin. (5).