Secţiunea a 2-a - Drepturile și obligațiile creditorului gajist

Codul civil

🔗 Secţiunea a 2-a - Drepturile și obligațiile creditorului gajist
🔗 Articolul 2.487 - Drepturile și obligațiile creditorului gajist
Creditorul gajist are drepturile și obligațiile unui administrator al bunului altuia însărcinat cu administrarea simplă. Dispozițiile art. 795-799 se aplică în mod corespunzător.
🔗 Articolul 2.488 - Fructele bunului gajat
În lipsă de stipulație contrară, creditorul predă debitorului fructele naturale și industriale. El impută fructele civile mai întâi asupra cheltuielilor făcute, apoi asupra dobânzilor și, la urmă, asupra capitalului.
🔗 Articolul 2.489 - Răscumpărarea titlurilor participative
În cazul răscumpărării acțiunilor sau a altor titluri participative la capitalul social al unei societăți comerciale, creditorul este îndreptățit să impute prețul plătit potrivit regulilor prevăzute la art. 2.488.
🔗 Articolul 2.490 - Pieirea bunului
Creditorul nu răspunde pentru pieirea bunului atunci când aceasta se datorează forței majore, vechimii ori folosirii normale și autorizate a bunului.
🔗 Articolul 2.491 - Cheltuielile de conservare
Debitorul este ținut să restituie creditorului cheltuielile făcute cu conservarea bunului.
🔗 Articolul 2.492 - Restituirea bunului către debitor
(1) Debitorul nu poate cere restituirea bunului decât după ce a executat obligația, cu excepția cazului în care creditorul folosește ori conservă bunul în mod abuziv.
(2) Gajul se stinge atunci când creditorul este obligat să restituie bunul în temeiul unei hotărâri judecătorești pronunțate în condițiile alin. (1).
🔗 Articolul 2.493 - Indivizibilitatea gajului
(1) Gajul poartă asupra tuturor bunurilor grevate până la stingerea integrală a obligației garantate.
(2) Moștenitorul debitorului, plătind partea din datorie care îi revine, nu poate cere partea sa din bunul grevat cât timp obligația nu este stinsă în întregime.
(3) Moștenitorul creditorului gajist, primind partea din creanță care îi revine, nu poate remite bunul grevat în dauna celorlalți moștenitori care nu au fost plătiți.
🔗 Articolul 2.494 - Aplicarea regulilor privitoare la ipotecă
Dispozițiile privitoare la publicitatea, prioritatea, executarea și stingerea ipotecilor mobiliare se aplică în mod corespunzător.